Havodderen, et loddent havdyr

shutterstock_129642077

 

 

Pels

 

Havodderen har den tætteste pels, sammenlignet med alle andre pattedyr. Der er op til 155.000 hår pr. kvadratcentimeter, og når havodderne triller rundt i vandoverfladen, skaber det luftbobler i pelsen, hvilket fungerer som en isolation mod det kolde vand – og det er nødvendigt, da havodderne ikke har noget spæklag, selvom de lever langs Nordamerikas vestkyst.

 

Havodderne bruger mellem 4-6 timer på at rense deres pels. Pelsens vandafvisende effekt er livsvigtig for havodderne, og de bliver hårdt ramt af olieforurening, da det fjerner luftboblerne fra deres pels.

 

 

Føde

 

Havodderne lever af krebsdyr, søpindsvin og muslinger. De åbner muslingerne ved at ligge sig på ryggen i vandoverfladen, med en sten på maven, som de banker skallen imod.  Det ses også at havodderne banker deres mad mod bl.a. skibsskrog, for at få de bløde dele ud.

 

Ligesom at de ligger på ryggen i vandet når de skal spise, ligger havodderens baby også på moderens mave i deres første måneder. Når moderen skal finde mad, vikler hun ungen ind i tang, for at den ikke driver væk. Når babyodderne er 13 uger gamle udvikler de voksenpels, og kan begynde at lære at jage deres føde selv. Havodderen for kun én unge, i løbet af sit op til 20 år lange liv.

 

 

Se hvordan havodderne svømmer rundt, passer på deres unge og banker deres mad ud af skallen i videoerne her:

 

 

 

 

 

 

Skriv din kommentar her: